ÆRØ: Stormfloden natten mellem d. 20. og 21. oktober gik hårdt ud over Ærø. Ifølge ingeniørfirmaet Niras vil regningen lyde på 50 mio. kr., som kommunen selv skal betale. Det svarer til omkring en tiendedel af hele kommunens budget, skriver TV2 Fyn.
- Tingene skal laves, men vi kan simpelthen ikke finansiere det selv. Det kan sagtens blive meget mere end 50 millioner, og det er helt udenfor vores rækkevidde. Det er almindeligt kendt, at kommunerne har nok at gøre, og at vi sparer i forvejen, siger borgmester Peter Hansted (S) til mediet.
De lokale politikere har nu skrevet et brev til finansministeren og miljøministeren for at bede om økonomisk hjælp til skaderne. Peter Hansted tør ikke spå om, hvad kommunen vil gøre, hvis staten ikke vil hjælpe.
Brevet til ministrene
"Stormflodsskader af denne karakter skal som udgangspunkt finansieres af Ærø Kommune. De bliver hverken dækket af forsikringer eller af den nuværende stormflodslov", står der i brevet, som kommunen har sendt til ministrene.
I brevet står der, at alene de nødvendige reparationer vil løbe op i over 32 mio. kr. Det indebærer reparation af ødelagte kommunale havneanlæg, moler, veje, cykelstier og kystsikringsanlæg. Oveni de 32. mio er der de kommunale udgifter, der har været under og efter stormfloden, som fx er oprydning og afbødning af skader.
"Vi kan ikke på egen hånd løfte en så omfattende økonomisk opgave, som det vil være at udbedre stormflodens skader. Ærø Kommune vil kraftigt opfordre Regeringen til at hjælpe med den økonomiske udfordring, som tegner sig", skriver kommunen i slutningen af brevet.
De foreslår derfor et møde, hvor der kan blive startet en dialog.
Liste over skader på infrastuktur på Ærø er bl.a. følgende større anlæg:
- Drejet, hovedvejen der forbinder Marstal med resten af øen, er placeret på et 1,5 km. langt kystsikringsanlæg, hvoraf minimum 220 m. er kraftigt beskadiget. Hovedvejen er undermineret og kollapset adskillige steder, så vejbanen dér kun er farbar i én bane. Ligeledes er cykelstien langs vejen kraftigt beskadiget.
- Havsmarken, en forbindelsesvej ved Drejet, er helt ødelagt.
- Strandvejen i Marstal er lukket, da den 300 m. lange vej er delvist væk eller undermineret.
- Borgnæs Møllevej, en forbindelsesvej mellem Ærøskøbing og Bregninge, er tilsvarende lukket, da en strækning på over 100 m. af vejen er væk.
- Øhavsstien, en meget benyttet vandresti mellem Søby og Marstal via Ærøskøbing, er delvist lukket, da den på flere kilometers strækninger er væk eller undermineret.
- Tilsvarende er Nevrestien, som er en 3 km. lang cykel- og vandresti mellem Ærøskøbing og Marstal, lukket på grund af farlig underminering.
- Østre mole i Ærøskøbing Havn er delvist ødelagt, ligesom flere bådebroer også er det i havnene i både Ærøskøbing og Marstal. Derudover er der betydelige skader på Søby Havn, som er en privat havn.
Kilde: Brev fra Ærø Kommune til Nicolai Wammen (S) og Magnus Heunicke (S).
apo
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.